Fair Finance Guide avslöjade nyligen att svenska banker fortsätter investera flera miljarder av svenskarnas fondsparande i företag som bidrar till regnskogsskövlingen i Amazonas. Fair Finance Guide är är ett internationellt initiativ som granskar hur hållbart banker investerar och lånar ut pengar. Initiativet finansieras med stöd från Sida.

I en ny rapport visar Fair Finance Guide att svenska banker fortsätter investera flera miljarder av svenskarnas fondsparande i företag som bidrar till regnskogsskövlingen i Amazonas. Ingen av bankerna ställer tillräckliga krav på företagen. Därmed bidrar de till att driva på klimatförändringarna, kränka mänskliga rättigheter, understödja plågsamma djurtransporter och utarma den biologiska mångfalden. 

Genom att skickar ett brev till din bank påverkar du bankerna att ställa krav på företagen! På 20 sekunder kan du maila din bank via länken här.

Att sätta press fungerar, till exempel har alla nio banker som initiativet granskat förbättrat sina riktlinjer inom i stort sett alla områden som de granskar. Fler resultat hittar du här.